2020-01-20 10:34:50• hírek • Bede Emőke

Ezek voltak a legnépszerűbb babanevek az elmúlt évben Szatmárnémetiben

Képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com
Képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com

Ahogy az öltözködésben, úgy a névadásban is nyomon követhetőek a trendek: manapság a legtöbb szülő a modern utónevekben gondolkodik, de hullámszerűen visszatérnek a divatba a régi magyar nevek is. A Szatmárnémeti Lakossági Nyilvántartónál érdeklődtünk: mostanság melyik a legnépszerűbb keresztnév?

Vannak, akik a családi felmenők keresztneveit adják tovább gyermekeiknek, mások számára fontos, hogy a gyermek nevét ne lehessen más nyelvre fordítani. Megint másokat nagyban befolyásolnak a sztárvilágban vagy a tévésorozatokban és mozifilmekben gyakran feltűnő figurák, de vannak olyanok is, akik különleges, egyedi hangzású, s épp ezért roppant megosztó nevet választanak.


Alexandra Ardelean, a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal sajtóreferensének segítségével kutatni kezdtünk, hogy 2019-ben melyek voltak a leggyakrabban adott keresztnevek. A magyar lánynevek között szemezgető szülők leggyakrabban a Zoé, Blanka, Katalin, Mária, Emma, Anna, Enikő, Anikó, Krisztina, Zsófia, Vivien, Alexa és Jázmin nevek közül választottak, a román kislányok szülei pedig főként a Maria, Elena, Sofia, Roxana, Eva, Selena, Lara, Maya, Anamaria, Anastasia, illetve az Andrea és ugyanezen név Andreea változatát részesítették előnyben.


Ha pedig kisfiúval bővült a család, akkor a magyar utónevek listáját böngésző szülők előszeretettel választották az olyan régi neveinket, mint a József vagy a János, de felkerült a listára a Sámuel, a Rafael, a Zoltán, a Noel, az Ádám, a Tihamér, az Ábel, a Máté, a Dávid, a Milán és a Kristóf is. A román szülők előszeretettel válogatnak a bibliai eredetű nevek között, de a toplistában helyet kapott néhány modern név is. Első helyre a Vasile került, majd következnek az alábbiak: Ioan, Nicolae, Dominic, Cristian, Tudor, Vlad, Stefan, Victor, Ianis, Matei, Alexandru, Luca, Kevin, Denis, Mark, Adrei, Razvan és Fabian.


Vannak azonban olyan szülők, akiket a divatnevek teljesen hidegen hagynak. Gyermeküknek inkább valamilyen különleges hangzású, egyedi nevet szeretnének adni. A 2019-ben született kislányok között jegyeznek például egy Micrima, egy Azsha egy Yaira, egy Egzona, egy Marigold, egy Zeinep, egy Merab, egy Chává, egy Cennet és egy Sharis nevű babát is, de a fiúcskák terén is találhatunk különleges neveket. Edan, Izraél, Stanislav, Neemia, Manex, Aaris, Vájet, Caleb is született az elmúlt esztendőben, de a magyar nevek közül roppant ritkán fordul elő a Nimród is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: